Je verhaal delen met de wereld

Hoe voelt het om tijdens een conferentie van de Verenigde Naties over innovaties in de publieke sector jouw verhaal en aanpak te delen met de wereld? In één woord: fantastisch! Bestuurders Sigrid van de Poel en Claire Vlug over deze indrukwekkende ervaring, het nut van een internationaal netwerk en wereldwijde verbondenheid.

Op 22 en 23 juni 2017 vond in Den Haag de tweedaagse VN-conferentie Public Service Day plaats, met als titel: ‘The Future is Now’. De centrale vraag luidde: hoe kan de overheid middels vernieuwing haar dienstverlening aan burgers verbeteren? Meer dan 500 deelnemers, waaronder ministers en topambtenaren uit de hele wereld, wisselden hierover van gedachten met elkaar. Aan bestuurders Sigrid van de Poel en Claire Vlug werd gevraagd het internationale gezelschap een inkijkje te geven in de organisatie Jeugdbescherming Regio Amsterdam en haar innovatieve aanpak met betrekking tot ‘Ieder kind veilig’.

Hoe kwam Jeugdbescherming als organisatie op de agenda van deze conferentie?

Claire: “Public Service Day is een jaarlijks terugkerende conferentie. Dit jaar trad Nederland op als gastland. Omdat Jeugdbescherming eerder is verkozen tot beste overheidsorganisatie in Nederland (2014) en Europa (2015), werden we vanuit binnenlandse zaken benaderd om namens Nederland een bijdrage te leveren.”

Sigrid: “Naast dat we ons apetrots voelden, namen we ook graag deel aan de conferentie omdat hier de doelen voor 2030 wat betreft het sociale domein werden besproken.“

Hoe was het om deel te nemen aan de conferentie?

Sigrid: “Het was indrukwekkend om die enorme, internationale groep mensen van landen uit de hele wereld bij elkaar te zien. Hoewel je vooraf wel een beeld hebt van de Verenigde Naties als concept, merk je pas hoe geweldig inspirerend die omgeving is wanneer je er middenin staat. Dat ik daarbij mocht zijn, zie ik als een hoogtepunt.”
Claire: “En je bent daar met mensen die iets voor elkaar willen en kunnen krijgen. Het voelde heel rijk om daar te staan, tussen zoveel bevlogenheid.”

Tijdens de conferentie kwamen allerlei personen en organisaties aan het woord. Wie sprong er voor jullie uit?

Sigrid: “De spreker die de meeste indruk op ons maakte, was een minister uit een deelstaat van Congo. In zijn regio vielen wekelijks doden wegens onlusten. Hij vertelde over
de impact die iedere dode elke keer weer op hem had en hoe hij zich doorlopend bezighield met de vraag ‘hoe doorbreken we dit patroon en welke invloed heb ik als politicus om wat aan de situatie te doen?”
Sigrid: “In zijn verhaal over de wijze waarop zij werkten aan die basale veiligheid trok hij de vergelijking met een boom. Een boom vindt haar oorsprong in haar wortels, in dit geval zijn de oorzaken de wortels. Door de oorzaken aan te pakken kan veiligheid, net als een boom, pas stevig geworteld raken. Dat verhaal was zo herkenbaar voor ons, en heel inspirerend.”

“Het voelde heel rijk om daar te staan, tussen zoveel bevlogenheid.”

“Hiervoor moesten we uit onze comfortzone treden. Maar dat doe je, omdat je je verhaal graag deelt.”

Jeugdbescherming mocht haar verhaal presenteren. Hoe waren de reacties?

Claire: “Enthousiast! Het was een dynamische presentatie, terwijl wij spraken verschenen er op de achtergrond beelden die ons verhaal versterkten.” Sigrid: “We vertelden wat Jeugdbescherming wil voor kinderen en over onze manier om dit te realiseren.”

Een bijzondere ervaring dus.

Sigrid: “Jazeker, en spannend. Je staat tenslotte niet iedere dag op een internationaal podium je verhaal in het Engels te vertellen. Hiervoor moesten we uit onze comfortzone treden. Maar dat doe je, omdat je je verhaal graag deelt.”

Wat is het nut van deelname aan een internationale bijeenkomst zoals deze?

Sigrid: “Je legt tijdens dit soort evenementen allerlei contacten en krijgt daar als organisatie op internationaal niveau weer iets voor terug. Zo zijn we in het verleden in contact gekomen met verschillende Deense gemeenten. Zij zijn inmiddels een aantal keren bij ons geweest en hebben hun aanpak nu op onze werkwijze geënt.”

Sigrid: “Het mooie van die internationale verbinding is de spin off naar de hele wereld. Uiteindelijk werken we aan de verbetering van het systeem waar we allemaal onderdeel van zijn.
Claire: “Deelnemen aan een conferentie als deze helpt je zaken relativeren. Tegelijkertijd realiseer je je ook hoe betekenisvol het is om bij elkaar te komen, om met zoiets belangrijks als een veilige toekomst voor kinderen bezig te zijn.”