DE CLIËNTENRAAD

De cliëntenraad verbindt

Met twee vaste gezichten en drie nieuwe enthousiaste leden maakt de cliëntenraad, onder leiding van voorzitter Monique van Weehuizen, een volgende stap in de verbinding tussen cliënten, de cliëntenraad en Jeugdbescherming.

Als powermoeder en ervaringsdeskundige bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam werd ze in 2014 geïnstalleerd in de cliëntenraad. Inmiddels loopt Monique drie jaar rond bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam en weet ze haar weg binnen de organisatie goed te vinden. De nieuwbakken voorzitter zet de lijnen uit en werkt aan de verdere professionalisering van de cliëntenraad.
Monique heeft het voorzittersstokje van Paul Hagnauer overgenomen. “Voor Paul was het voorzitterschap niet meer te combineren met zijn gezin en drukke baan”, licht Monique toe. “Hij heeft het super gedaan als voorzitter en richt zich nu als lid op de bemiddeling tussen gezinsmanager en cliënt. Paul is mijn wederhelft in de cliëntenraad, wij zijn de twee diehards die steeds weer voor verbetering gaan. Dat doen we samen met onze drie nieuwe leden, Oscar, Bettina en Lisa. Binnen de raad hebben we ieder ons eigen specialisme. Zo is Oscar deskundige op het gebied van ouderverstoting en richt Lisa zich juist op kinderen en het project Lisa’s Warehouse. Bettina is pas lid geworden, zij kijkt nu eerst rustig mee.”

CLIËNTENRAAD

Bestaat uit 7 leden. In 2017 zijn er 3 nieuwe leden benoemd.
Gebeurtenissen 2017: overname voorzitterschap van Paul Hagnauer door Monique van Weehuizen, kwar- taalbijeenkomsten cliëntenraad, deelname casuïstiek overleg, specialisaties leden, Lisa’s Warehouse.

LISA’S WAREHOUSE

Lisa vertelt over het hoe en waarom achter de kleding- en speelgoedpakketten die zij samenstelt voor gezinnen van Jeugdbescherming.

Professionalisering
Om als cliëntenraad nog meer voor elkaar te krijgen, komt het team vanaf nu ieder kwartaal bij elkaar. Monique: “We hebben een eigen cliëntenraad-app en overleggen regelmatig over lopende zaken met mensen binnen Jeugdbescherming. Daarnaast nemen alle leden eens in de zoveel tijd deel aan een casuïstiek overleg. Er is dus veel contact en om met elkaar in verbinding te blijven, doet de cliëntenraad ook mee aan activiteiten van Jeugdbescherming zoals een inspiratiedag.”

“Ik neem mijn werk bij de cliëntenraad heel serieus, maar ik ben ook het mafketeltje hier in huis.”

Wel onderdeel, maar onafhankelijk
De cliëntenraad is onafhankelijk. We hebben een eigen mening en worden niet in het oor gefluisterd door Jeugdbescherming. We luisteren en gaan voor de cliënt aan de slag. We zetten hun zaak op de kaart of organiseren een bemiddelingsgesprek. Veel cliënten maken heftige dingen mee. Ouders kunnen hierdoor boos, verdrietig en gefrustreerd raken. Dan is het belangrijk dat er iemand is om hen bij te staan. Als is het maar om ouders een plek te bieden waar ze een keer ongenuanceerd boos kunnen worden. Wij zijn er om ouders te steunen.Vaak zit het hem in de manier waarop er met de ouder of het kind wordt omgegaan. Voorbeelden hiervan leggen we voor aan collega’s van Jeugdbescherming. Dan kijken we samen, wat kunnen we hieraan doen? Voor deze ouder, en in het algemeen. Het gaat niet alleen om het vinden van een oplossing voor een gezin, maar ook om als organisatie te leren van feedback. Jeugdbescherming staat hier echt voor open.

Een mafketeltje met een serieuze drive
Wie denkt dat er nooit gelachen wordt bij Jeugdbescherming heeft het mis. “Ik neem mijn werk bij de cliëntenraad heel serieus, maar ik ben ook het mafketeltje hier in huis. Ik tover graag een glimlach op het gezicht van mensen. Ze hebben hier te dealen met heftige dingen, dus ik vrolijk de boel soms graag wat op”, aldus een lachende Monique.

‘Veel gezinnen zitten in financiële problemen. Zij hebben zo’n pakket keihard nodig’

Lisa’s Warehouse

Lisa ten hoeve is nu ruim een jaar lid van de cliëntenraad en de drijvende kracht achter Lisa’s Warehouse. Ze zamelt zoveel mogelijk kleding, speelgoed en kinderspullen in en stelt pakketten op maat samen voor gezinnen bij Jeugdbescherming die deze spullen goed kunnen gebruiken.

Toen Lisa zwanger was van haar jongste zoon, zat ze in de schuldhulpverlening en had ze niets, geen geld, geen spullen, geen hulp. “Mijn hele uitzet, van kinderwagen tot kinderkamer, heb ik zelf bij elkaar moeten sprokkelen. Omdat ik geen geld had voor kleertjes, meldde ik me aan bij een instantie die kledingpakketten verzorgde. Hier moest ik wel verzendkosten voor betalen. Dat was lastig want dat geld had ik nodig voor melk of een pak luiers.

Mijn zoontje is inmiddels vier jaar oud. Ik had zijn babykleertjes en kinderwagen zelf niet meer nodig. Het liefst gaf ik mijn spullen door aan mensen die deze, net zoals ik toen, echt konden gebruiken. Dat besprak ik met Monique (van Weehuizen red.) en zo is het idee voor het inzamelen van spullen voor gezinnen van Jeugdbescherming ontstaan. Veel gezinnen hebben financiële

Donaties direct op gang

De plannen van Lisa en Monique voor Lisa’s Warehouse werden met verschillende mensen van Jeugdbescherming besproken en ze kregen al snel groen licht. Iedereen,tot en met het bestuur, stond direct achter ons plan. Via verschillende interne kanalen hebben we medewerkers van Jeugdbescherming opgeroepen om spullen te doneren. Babykleding, alle maten kinderkleding of speelgoed. Mensen kwamen met allerlei spullen.Ook hebben we alle gezinsmanagers geïnformeerd dat zij ouders kunnen aanmelden. We vragen hen het geslacht en de leeftijd van het kind, of de kinderen, door te geven. Op basis daarvan stel ik het kledingpakket samen en doe er een passend stuk speelgoed bij. Dit pakket breng ik naar Jeugdbescherming, waar ouders het samen met hun gezinsmanager ophalen.

Eerste ouder geholpen

Als snel had Lisa’s Warehouse een eerste aanmelding. “De cliënt was een jonge moeder met een baby van 6 weken. Ik had nog een kinderwagen van mijn jongste, een slaapzak en een draagzak. En verder veel rompertjes en andere babykleding. Ze was er helemaal stil van, had tranen in haar ogen. Ze was er zo oprecht blij mee, dat gaf me een heerlijk gevoel”, zegt een stralende Lisa.

INTERNATIONALE VERBONDENHEID VOOR HET KIND

Internationaal is de verbondenheid voor het kind onder andere terug te zien in de samenwerking in het terughalen van Nederlandse kinderen uit het buitenland. Of in het netwerk van contacten gelegd tijdens het bijwonen van bijeenkomsten zoals die van de Verenigde Naties.

“Mijn droom is dat ik nog veel meer mensen kan helpen. Mijn oudste zoon van negen vraagt me weleens: ‘Waarom doe je dit allemaal?’. Dan zeg ik tegen hem: ‘Weet je nog die tijd, dat wij zelf niks hadden?’ En dan begrijpt hij me helemaal, want geen kind verdient het om de dupe te
zijn van armoede.”